Herstelgericht begeleiden

Herstel gaat over het vinden van een nieuwe balans na ontwrichtende ervaringen. Een intense periode kan veel overhoop halen. Relaties, werk, het eigen zelfbeeld, een gevoel van zin en betekenis kunnen wegvallen. Soms is het ook nodig om in het reine te komen met dingen die niet meer gaan, zoals werk dat veel voor je betekende.

Bij herstelgerichte begeleiding ligt de focus op het opbouwen van een nieuwe toekomst en leren leven met kwetsbaarheid. Herstel is niet gericht op het behalen van doelen. Er is vrije ruimte: ruimte om de innerlijke vrijheid te ontwikkelen om je eigen proces vorm te geven. Het uitwisselen van ervaringen, jezelf leren dragen en gelijkwaardigheid zijn daar belangrijke factoren in.

In de training Herstelgericht Begeleiden leer je om deze vrije ruimte te faciliteren. Je leert je eigen levenservaring in te zetten en om zelfhulp te begeleiden. Je krijgt inzicht in het verschil tussen oplossingsgericht en krachtgericht werken en oefent met het ondersteunen van het proces waarin mensen zichzelf gaan dragen. In de training maken we daarvoor een verbinding met herstel, nondualiteit en lichaamsgerichte methodes.

De training bestaat uit vier bijeenkomsten die een samenhangend geheel vormen.
1 Herstel en ervaringskennis: intro in de methodiek van herstel en inzet van je eigen ervaringskennis.
2 Open luisteren en open aanwezig zijn: vrije ruimte, deep listening en ruimer gewaarzijn
3 Krachtgericht begeleiden: socratische en krachtgerichte gespreksvoering
4 Dialoogruimte begeleiden: praktijkbijeenkomst

Voor wie?
Je kunt meedoen als je een basis hebt in het begeleiden van mensen, door opleiding en/of (vrijwilligers)werk. Je hebt zelf een herstelverhaal en bent bereid om dat te delen met anderen, wanneer dat passend is.

Voorbereiding
Voorafgaand aan de training krijg je thuiswerkopdrachten. Ook krijg je de meeste theorie van tevoren thuis gestuurd om te lezen. Zo kunnen we praktisch en ervaringsgericht werken tijdens de bijeenkomsten.

Praktisch
4 bijeenkomsten van 2,5 uur:
1 – 29 nov
2 – 6 dec
3 – 13 dec
4 – 20 dec

Trainers: Marlous Langeland en Nynke van der Hoek

Je kunt je hier opgeven voor deze training

Datum

29-11-2022

Tijd

10:00 - 12:30
Categorie
Nynke van der Hoek

Docent

Nynke van der Hoek
Telefoon
06 41306772
Email
nynkevdhoek@gmail.com
Website
http://nynkevanderhoek.nl

Mede-organisator

Geef je hier op